„Ќе ве зграпчи, па дури и да не сакате, ќе морате да го изгледате до крај.“

Во соработка со Beach Film Festival организиравме работилница за филмска критика наменета за средношколци. Ова е една од рецензиите напишани на работилницата. Снимен во разурната зграда во Келн, „Луз” е приказ на непрекинатото патување на ѓаволот низ многу лица со една цел, да стигне до „својата” Луз. Оцена: 3/5Започнат како дипломски проект на режисерот Тилман Сингер, долгометражниот „Луз“ е успешен пример за мешавина од хорор, трилер и мистерија. Инспириран од приказните раскажувани во мрачните ходници на католичките училишта во Колумбија…

...„јасно ја пренесува пораката за недостигот на емпатија меѓу луѓето.“

Во соработка со Beach Film Festival организиравме работилница за филмска критика наменета за средношколци. Ова е една од рецензиите напишани на работилницата. Кон “Јас не сум Игор” во режија на Сергеј Георгиев.Оцена:5/5 Недостатокот на меѓусебно разбирање е во коренот на проблемите во општеството. Дали можеме да дознаеме како навистина се чувствува една група во општеството која е означена како различна? Дали некогаш можеме да искусиме како е да сме на другата страна од приказната? Зошто ни недостига емпатија за луѓето…

...„филм кој го заробува вниманието на гледачот од првата до последната секунда.“

Во соработка со Beach Film Festival организиравме работилница за филмска критика наменета за средношколци. Ова е една од рецензиите напишани на работилницата. Оцена: 8/10 Секој човек има вроден инстинкт да го осознава она кое му е непознато, тоа е, во суштина, единствената причина за напредокот на човештвото. Но отсекогаш постоеле оние мистериозни полиња од животот кои човекот нема да успее да си ги објасни, бидејќи сечиј ум има уникатен начин на кој ќе ги сфати и доживее. Режисерот Агим Абдула…

...„јасна тема и идеја, пропратена со голем број детали кои го конкретизираат главното дејство и помагаат за негово разјаснување.“

Во соработка со Beach Film Festival организиравме работилница за филмска критика наменета за средношколци. Ова е една од рецензиите напишани на работилницата. Кон краткометражниот македонски филм “Јас не сум Игор”, во режија и по сценарио на Сергеј Ѓеоргиев, музика на Ади и Дино Имери, улоги: Стефан Спасов, Томислав Давидовски, Мартин Минговски, Чедомир Митевски, Марија Новак, Драган Довлев, Ељеса Касо, Душица Тренева, Сара Новак, Сара Дамчевска, Давор Чурилов. Оцена: 4/5 Ерих Фром, германски философ и психоаналитичар, вака ја третира една од…

...„еден од неговите најсмирени филмови бидејќи во дваесет и седмата година од неговата кариера, ова „мемориско парче“ ги отсликува зрелите инструменти на неговиот филмски инкубатор. “

Откако „Си било еднаш во... Холивуд”, деветтиот филм на Квентин Тарантино, ја доби својата светска премиера, во исто време ја раздели историјата на две парчиња. Во вистинската историја „шеесеттите” нагло завршија со кошмарното убиство на една глумица и нејзините четири пријатели од членови на Мансоновата комуна. Во Тарантиновата историја, одмаздата е главен двигател на бајката која следи. Таму, „Аут оф Тајм“ од Ролинг Стоунс свири на радиото во еден од многуте „олдтајмери“ кои возат на булеварот „Сансет“ каде во 1969…

„Краткиот документарен филм содржи поетска димензија во која авторот сам себеси се преиспитува зошто е толку приврзан со пејзажното место, кое освен што плени со мир, ужива и во позитивната енергија на Бразилците кои знаат да пронајдат светла точка во секое сивило преку нивната музика, насмевка и љубов кон фудбалската игра.“

Оцена: 6.5/10 Во свет исполнет со стереотипи, предрасуди, рестрикции, притисоци и (не)пишани правила сите делиме иста орбита во која не чувствуваме граници и ни е дозволено апсолутно сè, сонот! Мизерикоридија е мала област на брегот на Атлантскиот Океан во Бразил при островот Итапарика. Мало мирно место изолирано од современата технологија и жители со големи соништа во кои посегнуваат по небото, а целат кон ѕвездите. Шпанскиот режисер Ксавиер Марадеш во Мизерикоридија со камерата трага низ соновите и животните приказни на пет…

„Воглавно разговорот за овој филм може да се води низ две призми, едната е извонредната слоевита приказна која преминува од филм во филм во флешбек и обратно, каде Тарантино комуницира со нас на неколку нивоа на мета-нарација градејќи ги ликовите и кулминацијата која нужно произлегува од нивните односи..“

Она што Холивуд најмногу сака да го прави е да зборува за самиот себе. Уште од раните златни години на постоењето на “Фабриката за соништа” - Холивуд е обземен со сопственото постоење. Од Sunset Boulevard до Mulholland Dr. околу малото филмско маало на Лос Анџелес се изградени многу митови и приказни, современи и историски, смешни, но и трагични. Самото место станува епицентар на многу збиднувања, кои често Холивуд ги испреплетува на границата помеѓу реалноста и фикцијата за да се претстави…

„Критика на едно контрадикторно општество, сатира или само невин видео есеј за природата на силните пријателства? Можеби барам предлабоко значење каде тоа не постои.“

Кон „Слушај брат“ во режија, сценарио и кинематографија на Александр Елкан Оцена: 3.5/5 Постои некоја иронија во самиот факт што студентскиот филм на младиот руски режисер Александр Елкан се фокусира на игнорантски, богати, привилегирани момчиња кои не се значително помлади од него. Овој профил на луѓе во денешна Русија не е никако непознат - спротивно со официјалната политика која ја води Кремљ против секаков вид - според нив - девијантно однесување (конзумација на опојни супстанци, западна „лоша и пропагандна“ музика,…

..„Во комбинација со ефективното користење на светлина и суптилната режија на Хухтанен, таа сцена е нагло будење од сонот на утописко детство со кое постојано ја залажуваат публиката. “

Кон „Боговите од Моленбек“ во режија на Рета Хухтанен, кинематографија на Хану-Пека ВитикаиненОцена: 5/5 Во ерата на ксенофобија, тероризам и масовна миграција, Белгија е земјата од каде потекнуваат повеќе џихадисти по глава на човек од било која западно европска држава. Околу 520 регрути на каузата за Исламската Држава во Сирија се токму од овде. За подобро или полошо, бриселската населба Моленбек е втора најсиромашна во земјата, со околу 80 проценти муслиманска популација. Предрасуди, закани, заплашувања - тоа е реалноста на…

„Фактот дека нивната ќерка е онаа што ги поставува прашањата им овозможува на гледачите да го почувствуваат филмот на длабоко лично ниво, без искуството да западне во воајеризам и патетика.“

Кон „Патување – приказна за љубовта“, по сценарио и режија на Фани Браунинг. Оцена: 4/5 Што значи да се биде одговорен, освен за сопствената волја за живот, и за таа на нашиот партнер? Дали е возможно да го задржиме романтичарскиот поглед кон врската, дури и кога животот ќе (ни) се преврти наопаку? Конечно, како да им пружиме неизмерна поддршка на луѓето кои ни значат, без разлика на околностите? Бракот на главните ликови во „Патување – приказна за љубовта“ (патем, родители…