Минималистички експеримент: секој има(ше) право да одбере по само 1 дело и во максимум 10 зборови да срочи зошто баш тоа му оставило најголем впечаток во минатата година.

Во последниве неколку години, некако природно, ни стана традиција во декември да објавуваме новогодишни осврти кои содржат по минимум 3 филмски и/или театарски дела избрани од секој член на тимот, без никакви жанровски ограничувања или пак строго дефиниран број зборови кои треба/мора да ги исполниме. Годинава решивме да направиме две промени: 1) освртот да го објавиме во јануари (годината трае до 31 декември, нели :) ) и 2) да се обидеме со дијаметрално спротивен пристап. Па така, секој има(ше) право…

Најдобрите серии во 2021 г., одлични за целосно избегнување на обврските.

Од медитации кои завршуваат со грчење до гледање сенки на ѕидот, сите знаеме дека има безброј начини за одложување и избегнување обврски. Но, веројатно најефикасниот е гледање серии, и тоа епизода по епизода, ден за ден. Во ваков случај, мој совет е да изберете добра серија бидејќи така бар знаете дека прокоцканото време имало некаков си квалитет, па поубаво ќе се чувствувате. А во 2021 година излегоа еден куп квалитетни серии. Еве кои од нив се покажаа како најдобри за…

...„првата премиера на НОБ за годинава, несомнено може да му парира на насловот од кој е инспирирана!“ 

Синоќа во Националната Опера и Балет се случи премиерата на претставата „Госпоѓиците од Авињон“, претстава каква одамна не сме виделе на нашите театарски сцени.  Комплетната авторска екипа е домашна: композиторка на музиката е Калиопи Букле, кореографка и режисерка е Олга Панго, либретист и драматург Сашо Димоски, костимограф Раде Василев, мултимедија и дизајн Емил Петров, дизајнер на светло Милчо Александров и дизајнерка на шминката Златица Поповска. Настапуваат: Александра Мијалкова како Олга Коклова, Мими Поп-Алексова како Дора Маар, Ивана Коцевска како Ева…

... „современа балетска експресивност на една многу позната и конкретна уметничка слика.“

Поделена на 5 сосема различни телесни експресии, кореографијата го претстави раскршувањето на женското тело во насока на копнежот кон љубовта. Ексцентричната поставеност на рацете и класичната експензија на балетски поддршки и експресија го прикажа Пикасовото бунило околу колоритните госпоѓици од Авињон. Моќна на свој начин, сценографската рефлексија ја отвори сцената преку вертикални екстензии на 3 имагинарни ѕидови, кои ја прошируваа кореографската димензија на почетокот и крајот на секој дел од делото. Почетното „раѓање“ на телата од подот го дефинираше фокусот…

Компактна листа од само 5 филмови во една не толку инспиративна година.

2021 е една од тие години кои како да траат предолго, но суштински прекратко. За прв пат во многу години, ентузијазмот за нови филмови како да не беше тука (барем од лична перспектива која за потребите на овој текст ќе ја искористам, иако практикувам да бидам доста објективна во сите мои рецензии). Решив да издвојам неколку филмови во оваа завршна листа кои ги поделив во некакви си „категории“, бидејќи искрено, тешко ми беше да издвојам некоја целовкупна топ листа на…

Долга листа препораки од само-дефиниран филмски лаик.

2021 година за мене почна со опсесивно гледање на сите филмови номинирани за Оскар (дури и на кандидатите во „понебитни“ категории), премиерно прикажани во 2020 или 2019 година. Покрај, емотивните…

„Четирите експериментални филмови продираат во прашливите архиви и без страв вадат на виделина потиснати истории.“

Со фокус врз архивски снимки, филмската програма на ППЖ 9 е автентично, непредвидливо и контемплативно патување низ женското искуство. Четирите експериментални филмови продираат во прашливите архиви и без страв вадат на виделина потиснати истории. Затоа, во рамки на програмата, камерата оваа година служи за преземање на јавниот простор и дискурс и со тоа за длабоко промислување на стварноста, историјата, системите на моќ, и погледите на и кон жената.  Фестивалското филмско патување започнува во семејните архиви на уметницата Рут Хофлих. Учеството…

„Издвоив 3 филмови, 7 претстави, 4 серии и 6 анимиња кои ми оставија најголем впечаток годинава.“

Кога првпат зборувавме со Петра околу новогодишниот осврт, моја беше идејата да не се ограничуваме само на филмови - едноставно знаев дека ќе ми биде многу тешко да направам ретроспектива, а притоа да не ги вклучам претставите, сериите и анимињата кои ми ја обележаа годината. Според личната архива и бројките на Trakt.tv, од 365 дена годинава сум посветила точно еден месец на гледање работи што резултира во огромна листа препораки. :) Филмови Јужнокорејската акциона комедија "Extreme Job" (во режија на…

„Три потсетници за причината поради која јас сум толку вљубена во филмовите како појава.“

Овој новогодишен осврт го посветувам за трите највпечатливи и најзначајни филма коишто ми беа како еден потсетник во текот на 2019 година за причината поради која јас сум толку вљубена во филмовите како појава. https://www.youtube.com/watch?v=Nt9L1jCKGnE&t=70s Никогаш не сум била некој голем љубител на филмовите со суперхерои. Но отсекогаш сум уживала во безвременската приказна за Питер Паркер, младото момче, кое сосем случајно се здобива со супермоќи и станува добропознатиот човек - пајак. Низ годините неговиот лик беше игран од неколку актери,…