„Тимот зад документарецот успеал да изгради комплексна слика која без предрасуди и страв, а со доза нежност ја претставува необичната ситуација во која се наоѓаат градот и семејството Енаке - два паралелни светови принудени да се соединат.“

„Акаса, мојот дом“ е романски документарен филм кој доби голем број награди и номинации, вклучувајќи ја и наградата за Етички идеи на домашниот фестивал „Македокс“ во 2020 година. Режисер е Раду Корникиус – истражувачки новинар кој снимајќи репортажа за обновата на зоната околу езерото Вачерсти се запознал со единствените жители во областа - семејството Енаке. Животот на 11-членото ромско семејство му го зграпчило интересот, па така Раду спонтано се втурнал во возбудлив проект кој траел цели четири години.  За да…

...„фестивалот посветува особено внимание на женската перспектива, особено кога станува збор за теми кои често не се адресирани во мејнстрим културата.“

Шеснаесеттото издание на Pravo Ljudski Film Festival годинава се одржува во хибриден формат, со проекции во две кина во Сараево на почетокот на декември и бесплатен онлајн пристап до филмовите за гледачи од целиот свет во периодот 7-17 декември. Програмата содржи 49 филмови посветени на феминизмот, екологијата, културните и социјалните движења кои носат свежи перспективи за напредокот на човештвото. Како и во изминатите години, и ова издание на фестивалот посветува особено внимание на женската перспектива, особено кога станува збор за теми кои често…

...„три кратки бразилски филмови на општествено ангажирани теми.“

Шеснаесеттото издание на Pravo Ljudski Film Festival годинава се одржува во хибриден формат, со проекции во две кина во Сараево на почетокот на декември и бесплатен онлајн пристап до филмовите за гледачи од целиот свет во периодот 7-17 декември. Програмата содржи 49 филмови посветени на феминизмот, екологијата, културните и социјалните движења кои носат свежи перспективи за напредокот на човештвото. Иако (се обидувам да) ги следам филмските трендови низ целиот свет, за мене најголемо изненадување беа три кратки бразилски филмови на…

“Како да е емоционален ролеркостер, серијата го има потенцијалот да ги вивне гледачите до највисокото ниво на еуфорија и среќа, за потоа да ги спушти во бездната на безнадежност, неизвесност и тага.“

Што ако дознаеш дека она што го обожаваш, може да те убие? Како би се чувствувал кога би гледал како твоите најблиски полека умираат од мистериозна, опасна болест? Дали би се осмелил да бидеш во нивна близина ако си слушнал дека таа смртоносна болест е заразна? Прашањата што ги измачуваат главните ликови во мини-серијата „Тоа е грев“ (It’s a Sin) биле актуелни во 1980-тите, кога вирусот ХИВ од Америка почнал да си го пробива  патот во Велика Британија. Актуелни се…