„И покрај тоа што кучињата се во фокусот, „Сцени од животот на една џукела“ е документарец за луѓето и за тоа што тие го оставаат зад себе.“

Куче-скитник што живее на гробишта, покрај пруги, во напуштена фабрика или село, научено да не им верува на луѓето, а сепак зависно од нив – глетка што секојдневно можеме да ја посведочиме. Тоа е оној пес што упорно мавта со опашката секогаш кога ќе види човек иако којзнае колку пати изел ќотек наместо сочна коска. Тоа е она кутре што никогаш не ја губи надежта дека неговите сопственици ќе се вратат по него. Тоа се сите џукели што немаат друг…

„Во документарниот филм „Сава“ на Метју Самервил, Мира Фурлан го отелотворува гласот на Сава која разговара со луѓето покрај неа, низ сега поделените екс-ју држави и се обидува да ги разбере.“

2021, Метју Самервил Низ нејзиното патување на повеќе од 990 километри, божицата Сава му носи „амброзија“ на Дунав и го храни - па величествено умира во центарот на српскиот главен град Белград. Почнувајќи од Словенија - реката Сава поминува низ 5 земји и 3 главни градови од Балканот. Нејзината одисеја носи приказни на времиња и народи, поделувајќи ги нациите, но и служејќи како артерија која ѝ вдахнува живот на земјата покрај неа. Во документарниот филм „Сава“ на Метју Самервил, Мира…