„Помирување“ е документарец кој не ја поедноставува комплексноста на проблемот околу ужасната традиција, туку се труди внимателно, неинтрузивно и објективно да го прикаже овој свет во кој владее патријархатот.

Кон „Помирување“ во режија на Марија Зидар, кинематографија на Латиф Касоли Старите традиции за крвна одмазда, тешко умираат. По падот на диктаторскиот режим на Енвер Хоџа во 90тите, Албанија како и многу балкански држави сè уште е во процесот на „транзиција“- термин кој се доделува на некој вид модернизација што не му значи многу на обичниот албански селанец. Во период на социјални немири и државни реструктурирања кои како да не важат во планинските предели на северна Албанија, се случува една…

„Медитативен и длабоко рефлексивен, „Колку подалеку – толку подобро“ може да се гледа како документарец кој гласно зборува за будење на еколошката свест и враќање кон природата“.

Во време кога сѐ е на дофат со само еден клик на тастатурата, тешко е да се замисли млад човек кој свесно одбира да живее далеку од сите благодати на дигиталната ера. Уште потешко е да се замисли Германец кој решава да го замени своето удобно канцелариско секојдневје во градот со селски живот на Карпатите во Украина, грижејќи се за бафала од загрозен вид. Токму тоа е изборот на Мишел – човек кој сонува за мала колиба високо на планината,…

„Темпото со кое филмот осцилира помеѓу шармантна шпионска драма и социјално ангажиран документарец овозможува полесно „проголтување“ на горчливата вистина за осамените станари на домот.“

Оцена: 4/5 Канцеларија полна доверливи документи, музика со Џејмс Бонд призвук (дело на Винсент ван Вормердам), нагласена ноар естетика и пензиониран агент на Интерпол (Ромуло Аиткен) кој работи како приватен детектив и интервјуира низа потенцијални соработници за најновата тајна мисија. Иако овие класични жанровски одредници го подготвуваат гледачот да очекува криминална драма со хумористични примеси ала Херкул Поаро, режисерката Маите Алберди ги користи само како почетна точка во „Агентот крт“ - невообичаен чилеански документарец кој доби номинација за „Оскар“. Клучот…