...„уникатна драма за рехабилитацијата на поранешен затвореник и неговиот стремеж за победа на добрината во луѓето.“

Оценка: 8.5/10 Простувањето, човечноста и вербата се главните теми во маркантниот „Тело Христово“ на полскиот режисер Јан Комаса (познат по „Варшава 44“ и „Соба на самоубијците“). Инспириран од феноменот на лажни попови во Полска, Комаса нè внесува во оваа силна и провокативна драма преку ликот на младиот поп-аматер Даниел (Бартош Бјелења). Покрај номинацијата за „Оскар“, филмот собра награди на многу европски фестивали, како Венецискиот, Гдањскиот и други. „Тело Христово“ дефинитивно ја освои публиката и често се наоѓа на листите за…

...„ги спојува опсежните теми како животот во париските предградија, мултикултурализмот и резултатите од тековната гентрификација на градот со креативноста, посветеноста и неисцрпната надеж на младиот Јури. “

„Гагарин“ е драма режирана од француското дуо Фани Лиатар и Џереми Труил која го обработува микрокосмосот на шеснаесетгодишниот Јури (Алсени Батили) кратко пред рушењето на неговиот дом, станбениот блок Гагарин во Париз. Филмот ги спојува опсежните теми како животот во париските предградија, мултикултурализмот и резултатите од тековната гентрификација на градот со креативноста, посветеноста и неисцрпната надеж на младиот Јури. Загрижен за состојбата на старите згради (именувани, патем, по космонаутот-имењак на Јури), тој секојдневно ги користи својата досетливост и инженерскиот ум…