„„Како да преживеете чума“ оддава чест на хероите во борбата против ХИВ епидемијата, на научниците и активистите, но и на безбројните жртви на вирусот и системот.“

Од денешна гледна точка, кога сите сме сведоци на тоа како светот се справува со пандемијата на коронавирусот, корисно е да се согледа каква била ситуацијата со ХИВ епидемијата во 80-те и 90-те години. Документарецот „Како да преживеете чума“, во режија и според сценарио на Дејвид Франс (американски новинар кој известува за ХИВ епидемијата уште од почетокот), е одлична можност да се дознае за борбата на активистите и научниците да стават крај на таа епидемија. Прогласен е за најдобар документарец…

„Претставата „History of the motherfuckers“ на Народниот театар од Битола го продолжува, засилува и најдиректно освестува нивниот концепт за театарот - место во кое треба гласно да се говори против сѐ тоа што го обесправува општеството“.

(Кон претставата „History of the motherfuckers“, Ведрана Божиновиќ според „Кориолан“ на Вилијам Шекспир, режија на Андраш Урбан, продукција на Народен театар – Битола, изведена на Фестивалот МОТ, 19.11.2021) Знаете ли која му била омилената драма од Шекспир на Хитлер? - прашува актерката Сандра Грибовска во една од сцените на претставата и одговорот директно го кажува Кориолан! И тука е сѐ јасно.  Има подобар почеток на рецензија за една толку моќна претстава, меѓутоа, мене ми остана во глава овој факт, кој…

„Вештината во развивањето на сижето, земајќи ја предвид тежината и чувствителноста на темата за тогашниот период е она кое особено се истакнува“.

Во последните две децении на минатиот век, светот, а најмногу Америка беше потресена од новонастанатата епидемија на СИДА. Згора на сета паника и страв, народот беше принуден да се справува и со дозата контроверзија која се наметна на притисокот поради немањето лек. „Рак“ или „чума“ на хомосексуалците беа чести називи на болеста во почетните стадиуми, сметајќи дека геј мажите се единствените кои можат да заболат. Ова води до застрашувачки брзо втемелување на предрасуди, како и зголемена дискриминација врз оние кои…

„Со комбинација од суптилни магични елементи и ироничната безнадежност која е присутна низ целиот филм, „Ѓаволот во секое време“ личи на морничава и нихилистична бајка“.

И да постои некој си бог, не би можел лесно да ги спаси ликовите од „Ѓаволот во секое време“. Филмот е најновото режисерско остварување на њујорчанинот Антонио Кампос и е адаптација на истоимениот роман на Доналд Реј Полок кој припаѓа на жанрот на јужна готика. Овој хибриден жанр ги меша општествените проблеми на јужниот дел на САД со готиката, па во него него преовладуваат психички нестабилни ликови, насилство, гротескни теми и иронија.   Настаните во филмот се случуваат меѓу две селца…

„„Држејќи го човекот“ е адаптација на истоимениот мемоар на Тим Конигрејв, кој храбро го става „на тацна“ целиот свој живот, чувства и покајание.“

Кон „Држeјќи го човекот“ во режија на Нил Армфилд, сценарио на Томи Марфи, кинематографија на Гермен МекМикинг Една од поголемите трагедии на човештвото е загубата на милиони млади животи, особено геј мажи, во 80-тите и 90-тите години од минатиот век. На глобално ниво, ширењето на ХИВ вирусот зазема облик на епидемија, а токму во тие турбулентни години паралелно се создава  „цунами“ од стигма, предрасуди и осуда за лицата чии денови се избројани поради поради тогашниот недостиг на соодветна терапија. Страдањата…

„Топол, искрен и поучен, „Филаделфија“ успева да разбуди емоции, без да западне во патетика“.

Во 1993 година, Холивуд конечно решава да го прекине молкот во врска со новата „пандемија“ што дотогаш цела деценија сеела страв меѓу луѓето. За да го направи тоа, одбира плејада добро познати лица кои веќе ги имаат освоено симпатиите на широките маси, што се покажува како одличен потег. „Филаделфија“, во режија на Џонатан Дем (кој две години претходно го докажал својот режисерски потенцијал со „Кога јагнињата ќе стивнат“), доживува огромен успех и им носи „Оскари“ на Том Хенкс за главна…