„Потенцијалот на овој документарец уште веднаш се согледува од самиот наслов, поради низата можности за интерпретација што ги нуди.“

„Кога владата ќе потфрли, сите ја плаќаме цената“ - горчлива вистина што се користи како најава, но може да послужи и како концизен опис за романскиот документарен филм во режија на Александер Нанау, кого Европската филмска академија го прогласи за најдобар во својата област. Следејќи го трендот на македонскиот „Медена земја“, „Колектив“ (Collective) е и вториот документарец во историјата на „Оскарите“ што добива номинација во дури две категории: за најдобар интернационален филм и за најдобар документарен филм. Разбирливо, очекувањата од…