...„акциона драма за амбициозен помлад соработник во Хашкиот трибунал во потрага по клучниот сведок во судски процес против обвинет за воени злосторства.“

Кон „Сведок“ на Митко Панов „Сведок“ е последниот филм на македонскиот режисер Митко Панов од неговиот филмски циклус посветен на по-југословенските војни, 1991 - 2001. Пред „Сведок“, Панов ги режираше „Војната заврши“ и „Јарани“. Последното остварување на Панов е акциона драма за амбициозен помлад соработник во Хашкиот трибунал во потрага по клучниот сведок во судски процес против обвинет за воени злосторства. Документарниот дел на почетокот му ги дава потребните предзнаења на гледачот за темата на филмот. Документарните кадри претставуваат темел…