...„ги надминува очекувањата и се истакнува помеѓу преполното море од просечни биографски филмови. “

Оцена: 7.5/10 Тенка е линијата помеѓу генијалноста и лудоста, но дали генијалецот може да биде и лудак? Винсент ван Гог дефинитивно се наоѓа во оваа ретка категорија, а „Пред портите на вечноста“ е биографски долгометражен игран филм на Џулиан Шнабел за најкреативниот и најтешкиот дел од животот на холандскиот сликар. Несудениот оскаровец Вилем Дефо го толкува мистичниот Ван Гог, во уште една улога која му донесе номинација за главна машка улога (4та севкупно) од филмската академија на САД. Младиот и…

„Поповски умешно ја режира претставата вешто работејќи со сагата за Доплер, при што ни става до знаење дека зборуваме за два света, иако стојат еден покрај друг.“

Претставата „Доплер“ е во режија на Александар Поповски, според мотивите од истоимениот роман на Ерландо Лу. Претставата е направена во копродукција на Српското народно позориште и Центарот за визуелна култура од Нови Сад. Во претставата играат Страхиња Бојовиќ, Јована Стипиќ, Радоје Чупиќ, Јована Балашевиќ, Ненад Печинар, Игор Павловиќ, Соња Исаиловиќ/Исидора Вилчек, Никола Пудар, Александар Гајин и Милорад Капор.   Страхиња Бојовиќ го гради Доплер како човек под тензија кој се обидува за себе да создаде нов живот преку бегство во…