„Издвоив 3 филмови, 7 претстави, 4 серии и 6 анимиња кои ми оставија најголем впечаток годинава.“

Кога првпат зборувавме со Петра околу новогодишниот осврт, моја беше идејата да не се ограничуваме само на филмови - едноставно знаев дека ќе ми биде многу тешко да направам ретроспектива, а притоа да не ги вклучам претставите, сериите и анимињата кои ми ја обележаа годината. Според личната архива и бројките на Trakt.tv, од 365 дена годинава сум посветила точно еден месец на гледање работи што резултира во огромна листа препораки. :) Филмови Јужнокорејската акциона комедија "Extreme Job" (во режија на…

„Три потсетници за причината поради која јас сум толку вљубена во филмовите како појава.“

Овој новогодишен осврт го посветувам за трите највпечатливи и најзначајни филма коишто ми беа како еден потсетник во текот на 2019 година за причината поради која јас сум толку вљубена во филмовите како појава. https://www.youtube.com/watch?v=Nt9L1jCKGnE&t=70s Никогаш не сум била некој голем љубител на филмовите со суперхерои. Но отсекогаш сум уживала во безвременската приказна за Питер Паркер, младото момче, кое сосем случајно се здобива со супермоќи и станува добропознатиот човек - пајак. Низ годините неговиот лик беше игран од неколку актери,…

„Трите најдобри филмови во 2019.“

Без двоумење, „Медена земја“ е филмот кој ми остави најголем впечаток во 2019 година. Секако, уште подраго ми е што се работи за македонски филм кој постави преседан, ги подигна границите до максимум и покажа дека врвот е дофатлив. Не се сомневав, но сакав да го повторам уникатното чувство, три пати го погледнав во рок од 10 месеци и секој пат забележував нов детаљ на кој се импресионирам. Едноставно, за „Медена земја“ може многу да се зборува, а досега немам…

„10 од најдобрите филмови и серии во 2019 година.“

Филмови Корејскиот маестро на социјалните драми, Бонг Ју Хо, оваа година направи нешто што не му успеало на ниеден корејски филм до сега (за жал) - „Паразит“ ја доби Златната Палма на Канскиот Филмски Фестивал. Тој ја прикажува класната нееднаквост во родната земја на брилијантен, досетлив и хумористичен начин и покрај гротескните сцени на насилство. Филмот одлично го погаѓа цајтгајстот на времето во кое што живееме и изобилува со мал милион иронични реплики кои долго време остануваат запамтени. https://www.youtube.com/watch?v=SEUXfv87Wpk Адам…

„Три филмови и една претстава кои ми ја обележаа годината.“

За мене, ова се дела кои (ми) ја обележаа годината и ми дадоа нескротлив порив за дополнително истражување и нивно прегледување повторно и повторно.  https://www.youtube.com/watch?v=M2Uow9aNCRU Најновиот филм на Мајк Милс, насловен "I am Easy to Find" е задолжителна лекција. Монохроматски и бавен пристап како приказ на човековиот живот во секоја развојна фаза. Музиката на The National суптилно владее со филмот, а темата веројатно за многумина изгледа многу наивна и обична. Мајк Милс и Алисија Викандер во главна улога, ги “парчосуваат”…

Без да се ограничуваме на точна бројка препораки ниту пак на одреден тип на визуелна уметност, стигнавме до моменталната листа која вклучува од сѐ по нешто!

Пред неколку недели, тргнавме од една релативно едноставна идеја: наместо да правиме топ листи, одлучивме да споделиме препораки избрани од редовните пишувачи за Гледај.мк. Со желба да ги истакнеме различните вкусови во тимот, се договоривме дека секој од нас ќе издвои по неколку работи што ги гледал годинава и на кратко ќе објасни зошто му оставиле најголем впечаток. Без да се ограничуваме на точна бројка препораки ниту пак на одреден тип на визуелна уметност, стигнавме до моменталната листа која вклучува…

....„ова е дел од една целина кој за жал треба да е јаготката на Дизни шлагот, а не расипана, преблага овошка која предизвикува тортата да се преврти“.

Кон „Војна на ѕвездите: подемот на Скајвокер“ во режија на Џ.Џ. Абрамс, сценарио од Џ.Џ. Абрамс и Крис Терио, кинематографија на Ден Миндел „Војна на Ѕвездите“ е еден од потешките серијали на филмови каде може рационално да се даде критички осврт на филмот како седма уметност. Ова можеби и не е толку точен исказ, но е вистина за овој рецензент како самопрогласен огромен фан на целиот свет кој го има изградено Џорџ Лукас, а особено на незаборавните ликови. Тешко е и да се даде правилно расудување за последниот дел од сагата без да се погледне назад кон целата „Дизни“ трилогија започнувајќи во 2015, зошто токму тогаш започнуваат огромните проблеми со кои ова студио се соочува во однос на целосната приказна. Во кратки црти, ако „Подемот на Скајвокер“ се погледне низ призмата на засебен филм, тогаш недостатоците се сведуваат на слаба монтажа, преполнето сценарио кое е напишано за 6 часовен филм и некохерентен премин помеѓу сцените кои како да се одвиваат сите одеднаш или со огромни временски разлики. За сè останато може да се каже дека придонесува за забавен, лесен филм кој е полн со прекрасна кинематографија, бои и битки - просечен и заборавлив. Сепак, ова е дел од една целина кој за жал треба да е јаготката на Дизни шлагот, а не расипана, преблага овошка која предизвикува тортата да се преврти.  Без да се навлегува во ситуација на откривање на дејството, „Подемот на Скајвокер“ е филм каде што режисерот се труди да исправи премногу од „грешките“ на претходникот, „Последниот џедај“. Велам „грешките“, зошто тоа е чисто субјективно видување низ леќата на самиот Абрамс и студиото кои како да сакаат да срушат сè што режисерот Рајан Џонсон воспоставил во претходниот дел. Затоа, целиот филм „мириса“ на одлуки кои не се планирани, се измислени во текот на процесот на менаџирање на ризик и се спротивни на активностите и делата на ликовите во претходните филмови. Поголема слика не постои, а истотака ни целозно…