...„многу зрело, искрено, технички точно и важно филмско остварување.“

„Мишко“ е прв краток игран филм на младиот режисер Ханис Багашов, кој ја имаше својата премиера пред 1 година на Скопје Филм Фестивал, а од тогаш бил дел од повеќе од 25 признаени филмски фестивали низ светот. Минатата година беше единствен македонски филм на престижниот „Сараево Филм Фестивал“ помеѓу 266 филмови од 56 различни земји. Публиката имаше можност да го види повторно во Скопје на Младинскиот Филмски Фестивал во гимназијата „Никола Карев“ пред две недели. Приказната е за Ангел, мирно…

...„социјалните драми имаат огромна задача пред себе - да плукнат врз општествените норми и да потенцираат каде треба да се направат огромни промени. „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ успева во тоа.“

Кон „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ во режија и сценарио на Теона Стругар Митевска, сценарио на Елма Татаргиќ, кинематографија на Вирџинија Сен-Мартин. Оцена: 3.5/5 „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ не троши непотребни минути за да дојде до главните поенти кои сака да ги прикаже. Високообразуваниот кадар се соочува со огромна невработеност, шовинизмот и сексизмот се кријат зад тенкиот вел на традицијата, а огромната корумпираност на јавните институции кои ги затвораат очите пред религиските „авторитети“ се некомпромитирачки ставени на…