„Ситница“ – Мали работи и големи последици

„Иако трае едвај 23 минути, содржината е паметно презентирана со темпо кое дозволува заокружување на едно целосно емоционално патување.“

Кон „Ситница“ во режија и сценарио на Младен Станиќ, кинематографија на Сара Мориц.

Оцена: 4/5.

Постои една стара изрека дека луѓето кои најмногу ги сакаш, најмногу и ги повредуваш. Филм, книга, перформанси – голем број од највлијателните творби во историјата ја делат истата конотација. Не е изненадно што токму тие најдлабоки емоции се користат за креација на први обиди во кинематографијата. Токму таков пример претставува студентскиот краток филм на Младен Станиќ „Ситница“ кој користи семејна несреќа и смрт како двигател на многу комплексни семејни интриги.

Бранко (Мате Гулин) и Наташа (Наташа Копец) се татко и ќерка кои доживуваат огромна несреќа – тие ја губат својата сопруга/мајка, и Наташа не ја крие својата лутина кон татко си – таа му одговара со иронија на прашањата, избегнува да го пушти во својата интима и не сака да го вклучи во својот секојдневен живот. Бранко е свесен за тоа, па иако атмосферата е видливо тензична, тој не се откажува од неговата мисија. Ја наговара ќерка си да го однесе до Загреб со цел да види стар пријател, но и да се приближи емоционално до Наташа иако знае дека тој и само тој е одговорен за нејзината антипатија. Целиот план не оди како што треба, а режисерот покажува голема доза трпеливост и контрола врз настаните.

Иако трае едвај 23 минути, содржината е паметно презентирана со темпо кое дозволува заокружување на едно целосно емоционално патување. Камерата која ги следи Бранко и Наташа е фиксирана на нивните лица кога имаат тешка дискусија, па лутината и антагонијата која таа ги чувствува кон својот татко се успешно прикажани. Голема улога во целосното чувство дека не станува збор  за само студентски филм има самата Наташа Копец чија глума е сирова, убедлива и емотивно впечатлива. Заедно со Мате Гулин имаат таква хемија што се чувствува во секој момент во нивната скршена врска. Можеби намерата не е да се прикаже надеж во ова деби, но тагата за сè што е неповратно е испреплетена во молекулите на делото.

Семејните кавги, интриги и лудило се далеку од најоригиналната идеја за прво филмско остварување. Сепак, сè што недостига во некој вид на оригиналност може да се надомести со правилно доловена приказна и чувства кои допираат до конзумирачите  на оваа уметност. Ако се оценува според ситници, тогаш оние во филмот на Младен Станиќ имаат позитивно влијание врз крајниот резултат.

Петра Бранковска

Have your say