„Режисерот умешно и успешно претопува семејна трагедија и тешка болест како рак во (црн) хумор, наоѓајќи го совршениот баланс тоа да изгледа допадливо и прифатливо.“

Оцена: 7.5/10 За некого секојдневие, за некого комедија, судир на суровата реалност и црниот хумор. Драмата „Исцелител“ е дебитантски долгометражен филм на режисерот и сценарист Ѓорче Ставрески. Филмот е во македонско-грчка копродукција, сниман на територијата на Македонија. Во главната улога игра Благој Веселинов кој го толкува ликот на безнадежниот  механичар Веле. Веле и неговиот болен татко Саздо (Анастас Тановски) живеат во стан во Скопје, каде синот работи како механичар во железничката станица. Саздо боледува од рак на белите дробови и…

„Дали тие намерно одлучиле да направат едно колективно патување со временска машина во 20тиот век за да ни посочат дека тогашните проблеми на Балканот се актуелни и денес? Или пак, оваа постановка е резултат на буквалистичко читање на драмскиот текст?“

Кон изведбата на „Буре барут“ на МОТ 2018. Режија: Нина Николиќ, продукција: Босански национален театар од Зеница. Оцена: 2/5. Секогаш кога ќе дознаам дека се подготвува нова постановка на некој од веќе многу поставуваните драмски текстови, се прашувам што ново ќе понудат режисерот и актерскиот ансамбл, како ќе ги направат репликите релевантни за новиот контекст. Инаку зошто би одлучиле да инвестираат време, труд и финансии во показна вежба наречена „поставување на култен текст по формулата од праизведбата“? Периодов често си…

...„во претставата вградил мрачно огледало низ кое публиката треба да се види себеси. Да се види и да се соочи со изолацијата и загушувањето на сопствената емпатија.“

Од изведбата на „Пасија по Биби“ 25.09.2018, 43 МОТ 2018 Текст, режија, музика, сценографија: Петар Милошевски.   „Изведувај ми! Играј ми некаква улога!“ - Господарот, кон Биби Во „Пасија по Биби“, публиката не може, но да не се судри со сопствената изолација. Во проектот во кој е автор, одговорен за светло, музика и дизајн на сцена, Петар Милошевски успева да создаде сложен преглед на болките и болестите на денешницата во нешто помалку од еден час. Во светот во кој луѓето…

...„88 минутна прослава за музиката со сите нејзини можни облици, инструментални изведби и културно-историски позадини.“

Кон „Звуци и тишина: Патувања со Манфред Ајхер“. Сценарио, режија и кинематографија на Питер Гајер и Норберт Видмер. Оцена: 4/5. Музиката е како бран, истовремено доволно силна за да нè „потопи“ со емоции и доволно нежна за секоја пречка на нејзиниот пат да влијае врз финалната форма. Ова е централната филозофија на креативниот номад Манфред Ајхер, кој е главен продуцент во култната ECM продуцентска куќа. Неговата посветеност кон личниот уметнички идеал (беспрекорно чист музички израз кој блажено ги обзема сетилата…