...„перформанс кој поседува потенцијал да го прошири просторот на алтернативната театарска сцена во Македонија и креациите кои излегуваат од неа.“

Кон изведбата на „Црнила remix“ на МОТ 2018. Идеја и режија на Јордан Симонов, работена според „Црнила“ на Коле Чашуле. Играат Сања Арсовска (Неда), Павле Димковски (Христов), Стефан Вујисиќ (Луков), Владимир Петровиќ (Иван), Александар Михајловски (Фезлиев), Горан Ников (Методи) и Ненад Анѓелковиќ (Младичот). Разговараат Атанас Димитров, Дамијан Каранфилов и Јована Ѓорѓиовска.     А: Кога „миксот“ е добар во Црнила Ремикс, се чувствувате како да сте сопатник на ансамблот во едно впечатливо мултимедијално патување. Учесниците во перформансот го градат интензитетот еден…

„Убавата кинематографија го води филмот, ја надополнува глумата, сцените вдахнуваат светлина, но режисерот беспотребно го развлекува и толчи патешествието на главниот лик.“

Оцена: 5.5/10 „Транзит“ е современа филмска драма/трилер адаптација од истоимената новела („Транзит Виза“ - 1942 година) на германската писателка со еврејско потекло, Ана Сегерс. Германскиот режисер Кристијан Пецолд 76 години подоцна се обидува да ја соедини историјата со сегашноста, користејќи ја новелата како своевидно сценарио, притоа давајќи свој печат. „Транзит“ беше во потесниот избор за „Златна мечка“ на овогодинешниот фестивал во Берлин за најдобар филм. Германецот Пецолд ја има освоено наградата „Сребрена мечка“ во 2012 година за најдобар режисер со филмот…

„Ви останува само да се прашувате колку е тенка фасадата на совеста, ако паѓа по само неколку удари.“

Од изведбата на 24.09.2018,  43 Млад отворен театар, во Скопје. Во изведба на Szkéné Theatre – Forte Company - Будимпешта Режија: Чаба Хорват - Csaba Horvath Играат: Máté Andrássy, Borbála Blaskó, Csaba Krisztik, József Kádas, Norbert Nagy, Katalin Simkó, Csaba Okros. Откако нивната мајка ги остава на милост и немилост во куќата на нивната баба, двајца нераздвојни близнаци постепено ја заменуваат својата човечност со бескрупулозност. Паролите за љубов на мајката која ги напушта се брзо надвикани од секојдневните казни и…

„Артопија координирано „жонглираат“ со неколку приказни, но меѓу нив не се материјализира заеднички мотив и недостига емотивен набоj.“

Од премиерната изведба, 24.09.2018, 43.MOT. Оваа недела се одржа премиерата на претставата „Д Шииит“.  45-минутната претстава е во режија на Ирем Ајдин,а во продукција и изведба на „Артопија“. По нејзината изведба, остана чувството дека една состојка недоставува во целиот рецепт. За тоа што точно недостасува, повеќе кон крајот на рецензијава. Прво, за насловот и сцената. На минималистички наместената сцена се среќаваме со неколку елементи: неколку вентилатори, сценски светла и еден чаршаф кој е централниот реквизит за раскажувањето на приказната. Ова…