„Бесценетата филозофска димензија на филмот е изградена врз основа на едноставно интроспективно прашање: Кога би знаеле како ќе ни изгледаат животите со сите падови и успеси, дали повторно би ги носеле истите одлуки?“

Кон „Пристигнување“ во режија на француско-канадскиот режисер на Денис Виленев (во чиј опус влегуваат дела како „Блејд Ранер“, „Затвореници“ и „Сикарио“) и сценарио на Ерик Хајсерер, инспириран од кратката приказна „Приказната на твојот живот“ на Тед Чианг. Кинематографија на Бредфорд Јанг, музика на Јохан Јохансон кој доби номинација за Греми за „Пристигнување“ и дизајн на звук на Силвен Белмар кој се закити со Оскар. Премиерата на филмот се одржа на Фестивалот во Венеција во 2016 година. „Пристигнување“ доби вкупно 8…

„На изворниот текст му е доволен само превод за да биде јасен и да допре до современата публика. За жал, неколку нејасни режисерски одлуки на Хакоб Газанџјан одземаат од инаку солидната изведба.“

Од втората изведба, 29.07.2018 во Античкиот театар Стоби, како дел од програмата на Фестивалот на Антички Драми Стоби. Уште во античката доба, претставите на Аристофан важеле за популарна уметност. Или, како што би кажал еден од нашите драматурзи – „ естрада“.  „Лисистрата“е одличен пример за тоа. На изворниот текст му е доволен само превод за да биде јасен и да допре до современата публика. За жал, неколку нејасни режисерски одлуки на Хакоб Газанџјан одземаат од инаку солидната изведбата  на  „Лисистрата“.…

„Двочасовно оттргнување од реалниот свет, претстава необременета од политичките превирања од регионот, без агресија, без шокирање на сетилата, претстава која успева да разбуди имагинација, да го сруши светот на опипливото и физички докажаното и возможното, претстава која останува долго во неколку слоеви од нашата свест и потсвест.“

Кон претставата „Ајнштајновите сништа“  работена по романот на Алан Лајтмен во режија на Слободан Унковски одиграна во МНТ на 30.05.2018, гостување на Југословенско драмско позориште од Белград. Оцена: 5/5. Има некој што се сомнева во успешноста на Унковски во поставување на возбудлив и неконвенционален драмски текст каков што е „Ајнштајновите сништа”? Ако има, нека помине два часа во театар и нека излезе разуверен и маѓепсан. Сценографија: бродска палуба и време! Се прашувате како се прикажува времето на сцена? Numen/for use…