„Вниманието кон деталите и трудот кои Димоски и сите вклучени во проектот ги вложиле се исплатат. „Кралските копилиња“ зрачи со енергија.“

Од изведбата на „Кралските Копилиња “ на  26 07 2018 во програмата на ФАД Стоби во Велес Кралските Копилиња е авантгарден проект на кој просечната домашна театарска институција најверојатно не би се нафатила.  За среќа, Сашо Димоски, нејзиниот автор и режисер, има плодна соработка со ансамблот на театарот Јордан Хаџи Константинов – Џинот. Ова искуство му дозволува претставата да ја постави со самодоверба и цврста, но мирна рака. Димоски ја истражува судбината на семејството на грчкиот крал Агемемнон (Васил Зафирчев).…

...„квалитетен документарен филм, во кој на моменти гледачот го добива чувството дека гледа игран филм со вистински актери и наратори. Но вистината е дека Замецка и нејзиниот кинематографер одлично соработуваат да ги истакнат ударните кадри.“

Оцена: 7.5/10 Религија, библија, патријахално семејство, но последниот збор го има бурната пубертетлика, Ола Качановски. Иронијата во едно семејство кое се преокупира околу веронауката на Никодем, но камо тоа да беше нивниот најголем проблем. Ола најдобро го знае тоа и се соочува со сите проблеми, а токму таа е јадрото на овој филм и семејството Качановски. „Причест“ е долгометражен документарен дебитантски филм на режисерката и сценаристка, Ана Замецка од Полска. За кинематографијата таа соработува со Малгоржата Шилак, додека филмот е…