„Текстот во стих одлично кореспондира на сцената, она што е проблематично е неговата интерпретација на ансамблот.“

Кон „Царот Владислав“ по текст на Борис Јанков, во режија на Бранко Ставрев и продукција на Народен Театар Струмица „Антон Панов“. /10.06.2018/ 22:00ч/ гостување во официјалната програма на театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп. Сцена НУЦК „Марко Цепенков“ Оцена: 2/5  Историската драма е секогаш предизвик и храброст да се постави на сцена, особено кога сиот материјал е дел сопствената историја. Со овој текст на Борис Јанков за „Царот Владислав“ следено во пошироки рамки, создава  театарски диптих. Она што би се сметало…

„Пост-модерните сценски движења и футуристичките костими додаваат нова димензија на приказната - го затвораат кругот на модерната анализа на античкиот мит, со суптилни индикатори за неговата важност и во иднината.“

И митологијата може да биде модернизирана. Кон наградената изведба на „Кралските копилиња“ на Фестивалот на античка драма „Стоби“ 2018. Авторски проект на Сашо Димоски; во продукција на Народниот театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ од Велес. Оцена: 4/5. Кога последен пат сте погледнале македонска претстава која храбро излегла од „кутијата“? Претпоставувам, се сетивте на неколку наслови. Kолку од нив се во продукција на национална институција? Многу малку или речиси и да ги нема. Сашо Димоски со „Кралските копилиња“ го постигнува токму тоа:…

„Умешноста на режијата се гледа и во тоа што не се двои еден главен лик, сите се свои, одигруваат сериозни ликови, а приказната тече неоптеретено, слободно, без потреба некој да ја води.“

Кон „Царство небеско-епика балканика”. Режија: Јернеј Лоренци Актерски ансамбл: Олга Одановиќ, Наташа Нинковиќ, Нада Шаргин, Хана Селимовиќ, Бранко Јериниќ, Никола Вујовиќ, Бојан Жировиќ, Милутин Милошевиќ, Славен Дошло. Драматург: Матиц Старина, сценограф: Бранко Хојник, костимограф: Белинда Радуловиќ, композиторка: Кармина Шилец, кореограф и асистент режисер: Грегор Луштек. Оцена: 4.5/5 „Царство небеско-епика балканика” во режија на Јернеј Лоренци, словенечки режисер, добитник на многу престижни награди за театарска режија и мајстор во оживување на историската тематика, е еп за битката на Косово поле, значаен дел…